O projektu

Coca-Colin sustav u Hrvatskoj nastavlja s projektom izgradnje vježbališta na otvorenome, tzv. aktivnih zona, te će ove godine postaviti njih još deset diljem Hrvatske. O gradovima u kojima će se urediti nove aktivne zone glasovanjem ponovno odlučuju sami građani, a njihovim se uređenjem želi pridonijeti obogaćivanju sadržaja lokalnih zajednica te građane potaknuti na redovito vježbanje i rekreaciju.

Uređenje aktivnih zona, odnosno vježbališta na otvorenome, provodi se od 2016. u okviru višegodišnjega Coca-Colina projekta Pokret za radost. Tijekom 2016. uređeno je deset aktivnih zona u gradovima diljem Hrvatske, a do kraja će ove godine Coca-Colin sustav u suradnji s partnerima projekta i lokalnim vlastima urediti novih deset aktivnih zona. Svaka od njih bit će opremljena sa šest sprava za vježbanje različite namjene kojima se mogu koristiti umirovljenici, tinejdžeri, rekreativci i profesionalni sportaši, odnosno svi zainteresirani za aktivan život i vježbanje na otvorenome.

O tome koji će gradovi ove godine dobiti vježbališta na otvorenome ponovno odlučuju sami građani, koji za grad po svojoj želji mogu glasovati na mrežnoj stranici www.pokretzaradost.hr od 15. veljače do 15. travnja 2017.

U gradovima u kojima budu uređena vježbališta na otvorenome Coca-Cola će organizirati i besplatne aktivnosti koje uključuju različite vrste rekreacije i savjetovanje o vježbanju pod nadzorom partnera projekta te u dogovoru s mjesnim udrugama i organizacijama kao dodatan poticaj stanovništvu na više kretanja i redovito vježbanje.

Partneri inicijative uređenja aktivnih zona u sklopu projekta Pokret za radost su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski Crveni križ, a potporu projektu dali su Ministarstvo zdravstva, Središnji državni ured za šport te Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. Projekt i ove godine kao njegovi veleposlanici podržavaju Mirza Džomba, nekadašnji rukometni reprezentativac te Antonija Blaće, televizijska voditeljica.

U aktivnim zonama postavit će se šest različitih sprava za vježbanje

VOLANI ZA RUKE

FUNKCIJA:

Razvijanje snage mišića ruku i leđa. Poboljšava motoričku koordinaciju nadlaktica.

UPUTE ZA KORIŠTENJE:

Stati između dva koluta, uhvatiti rukama volane i okretati ih istodobno u istome ili suprotnome smjeru.

TEHNIČKI PODACI:

Dimenzije: d: 110, š: 110, v: 130 cm

ELIPTIČNI TRENER

FUNKCIJA:

Razvijanje snage mišića nogu, nadlaktica i torza. Pozitivno utječe na cirkulaciju i dišni sustav, poboljšava motoričku koordinaciju i pomaže u sagorijevanju masnih naslaga.

UPUTE ZA KORIŠTENJE:

Držati ručke s obje ruke, stati na platforme. Pomicati ručke naprijed i nazad, istodobno nogama pomicati platforme.

TEHNIČKI PODACI:

Dimenzije: d: 108, š: 60, v: 140 cm
Sigurnosna zona: 4200 x 3500 mm

ZRAČNA HODALICA

FUNKCIJA:

Razvijanje snage mišića nogu. Pozitivno utječe na cirkulaciju i dišni sustav i pomaže u sagorijevanju masnih naslaga.

UPUTE ZA KORIŠTENJE:

Držati ručke s obje ruke, stati na platforme, usklađeno pomicati noge naprijed i nazad.

TEHNIČKI PODACI:

Dimenzije: d: 110, š: 40, v: 130cm

PARALELNE PREČKE

FUNKCIJA:

Razvijanje snage trbušnih i prsnih mišića te nadlaktica. Poboljšava motoričku koordinaciju, cirkulaciju i koordinaciju disanja te pomaže u sagorijevanju masnih naslaga.

UPUTE ZA KORIŠTENJE:

Uhvatiti se s obje ruke čvrsto za prečke. Polako podizati i spuštati tijelo.

TEHNIČKI PODACI:

Dimenzije: d: 180, š: 55, v: 160 cm

DVOSTRUKA KLUPA ZA FITNESS

FUNKCIJA:

Razvijanje snage trbušnih mišića. Poboljšava cirkulaciju i koordinaciju disanja te pomaže u sagorijevanju masnih naslaga.

UPUTE ZA KORIŠTENJE:

Leći na klupu, zakvačiti noge za prečku, staviti ruke iza glave i koristeći se trbušnim mišićima podići se u sjedeći položaj te se polako vratiti u početni položaj.

TEHNIČKI PODACI:

Dimenzije: d: 130, š: 112, v: 63 cm

TROVISINSKO VRATILO

FUNKCIJA:

Razvijanje snage i fleksibilnosti gornjih udova i mišića u ramenima, prsima, trbuhu i leđima. Pomaže pri uklanjanju funkcionalnih smetnji zglobova ramena, laktova i zapešća.

UPUTE ZA KORIŠTENJE:

S obje ruke čvrsto uhvatiti vratilo te dizati i spuštati tijelo ili se lagano njihati.

TEHNIČKI PODACI:

Dimenzije: d: 495, š: 12, v: 240 cm

Aktivne zone povezuju zajednicu!

Aktivne zone prepoznali su građani i predstavnici mjesnih vlasti kao sadržaj koji donosi široku društvenu korist i doprinosi poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice. Osim što građane potiču na više kretanja i redovitu rekreaciju te time povoljno utječu na fizičko i psihičko zdravlje, vježbališta postaju novo mjesto okupljanja koje građani rado koriste za druženje i boravak na otvorenom. Novih deset aktivnih zona, odnosno mjesta povezivanja mjesnoga stanovništva, uredit ćemo u 2017. godini u nadi da će one unaprijediti kvalitetu života još većeg broja građana i obogatiti sadržaje njihovih životnih sredina.

„Drago mi je što sam dio ovako lijepoga projekta jer i sam imam potrebu poticati druge na pozitivne promjene i prihvaćanje novih navika. Osim toga, veseli me to što novouređena vježbališta ostaju u trajnome vlasništvu lokalnoj zajednici i što su dana na korištenje njezinim stanovnicima te dodatno obogaćuju mjesne sadržaje. Građani zainteresirani za vježbanje i poboljšanje svoje tjelesne spreme u gradovima koji su se izborili za svoje aktivne zone sad imaju mjesto na kojemu se mogu rekreirati i družiti u slobodno vrijeme.”

Mirza Džomba,
bivši rukometni reprezentativac i veleposlanik projekta