28.10.2016.

U Kninu otvorena posljednja od deset aktivnih zona

Danas je pokraj igrališta NK-a Dinara u Kninu otvoreno Coca-Colino vježbalište na otvorenome, koje su Kninjani osvojili u okviru Coca-Colina društveno-odgovornoga projekta Pokret za radost. Deseta je to, a ujedno i posljednja aktivna zona koju se Coca-Cola u Hrvatskoj obvezala urediti do kraja 2016. godine u mjestima diljem Hrvatske. O mjestima aktivnih zona odlučivali su sami građani na mrežnoj stranici projekta, na kojoj je zabilježeno gotovo 400 tisuća glasova.

„Čestitam Kninjanima koji su se tijekom glasovanja izborili za dobivanje aktivne zone i tako upotpunili rekreacijsku ponudu svojega grada. Iznimno mi je drago vidjeti da je inicijativa otvaranja vježbališta na otvorenome pobudila veliko zanimanje u lokalnim zajednicama, pa tako i u Kninu. Vježbalište koje danas otvaramo posljednje je od ukupno deset aktivnih zona, a zahvaljujući interesu i angažmanu građana, s projektom nastavljamo i u 2017., kad otvaramo deset novih zona za vježbanje. Želja nam je poboljšati kvalitetu života u lokalnim zajednicama, stoga ovom prigodom pozivam i ostale gradove da se iduće godine aktivno uključe u glasovanje i osvoje vježbalište na otvorenome”, izjavio je na otvaranju vježbališta predstavnik tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska Bruno Jelić.

Aktivne zone uključuju ukupno šest sprava za vježbanje različite namjene, kojima se ciljano mogu jačati mišići cijeloga tijela, a moći će ih upotrebljavati svi zainteresirani za aktivan život – od umirovljenika do profesionalnih sportaša – bez obzira na dob i tjelesne mogućnosti. Nakon otvorenja aktivne se zone predaju u trajno vlasništvo lokalnim zajednicama.

„Zahvalni smo tvrtki Coca-Cola što je prepoznala zalaganje naših građana i poklonila nam prostor za vježbanje koji će uvelike pridonijeti kvaliteti života u našoj zajednici. Ovim putem također zahvaljujem i dragim Kninjanima, koji su se svojom upornošću izborili da Knin danas dobije vježbalište koje će upotpuniti rekreacijske sadržaje u gradu. U budućnosti bi ovakvih projekata trebalo biti još više i u svim lokalnim zajednicama”, rekao je zamjenik kninskoga gradonačelnika Slaven Ivić.

Otvorenje aktivne zone podržao je i nekadašnji rukometni reprezentativac i veleposlanik projekta Mirza Džomba, koji je okupljenim građanima pokazao nekoliko vježba na novopostavljenim spravama te izrazio zadovoljstvo što je dio ovoga projekta. „Zahvaljujući projektu Pokret za radost i inicijativi Coca-Cole da na ovaj hvalevrijedan način potakne građane da aktivno provode svoje slobodno vrijeme, i Kninjani su u svoje trajno vlasništvo dobili aktivnu zonu. Nadam se će im ovo vježbalište postati mjesto svakodnevnoga okupljanja.”

Partneri su Coca-Coline inicijative uređenja aktivnih zona Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski Crveni križ, a potporu projektu dalo je Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Uz Mirzu Džombu projekt podržava i televizijska voditeljica Antonija Blaće.

Nakon uređenja vježbališta na otvorenome Coca-Cola u suradnji s Kineziološkim fakultetom iz Zagreba te Hrvatskim Crvenim križem organizira i vježbanje pod nadzorom kineziologa te radionice i savjetovanja stručnjaka o uravnoteženoj i kvalitetnoj prehrani.

Uz Kninjane za uređenje aktivnih zona izborili su se i Imoćani, Kostajničani, Pleterničani, Slunjani, Vrgorčani, Drnišani, Cresani, Višani i Komižani te su u njihovim gradovima već postavljene aktivne zone.

Projekt će se nastaviti i sljedeće godine jer 2017. Coca-Cola HBC Hrvatska namjerava urediti još deset novih zona.